Oldal betöltése ...


TOP-3.2.1-15-FE1-2016-00041
Veszélyhelyzeti polgármesteri döntések
TOP-2.1.3-16-FE1-2021-00007
Önkormányzati Hivatali Portál
Magyar Falu Program
Fotók
Faluház facebook
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Kozma Ferenc
Kozma Ferenc
 
1826. szeptember 19-én született a Somogy megyei Sőrnye pusztán. Apja, Kozma Ferenc, földbirtokos és ügyvéd volt Kaposváron. Testvérbátyja Kozma Sándor, későbbi főügyész volt. Középiskolásként – Petőfihez és Jókaihoz hasonlóan – Pápán, a református gimnáziumban tanult. A gimnázium elvégzése után a belovai katonai intézet hallgatója lett. 1843-ban tiszti növendékként lépett be a 6. (varasd-szentgyörgyi) határőr gyalogezredbe. 1845-ben felvették a bécsi nemesi testőrség állományába, mint hadnagy. Mivel hazafias érzelme mindennél erősebb volt, 1848-ban a szabadságharc hírére – lovával együtt – hazaszökött és szeptember 27-én már a XVI. honvéd zászlóaljban találjuk, mint honvéd főhadnagyot. 1849. április 19-én a nagysallói csatában megsebesült. Felgyógyulása után tovább harcolt a Kmetty hadosztályban. A világosi fegyverletétel után bujdosni kényszerült, majd Fejér megyében Baracskán telepedett le. Megházasodva, felesége – Domokos Judit – birtokán itt gazdálkodott tovább.
 
1861-től részt vett a megyei közéletben, főszolgabíróvá választották, de az alkotmányos élet megszűntével ismét birtokára vonult vissza. A provizórium alatt a Budai Helytartótanács titkára, majd 1867-től az Földművelésügyi Minisztérium lótenyésztési főosztályának vezetője volt.
 
1868-ban magyar-osztrák vegyes bizottság szállt ki Mezőhegyesre az ingó és ingatlan vagyon számbavételére. A magyar bizottság vezetője Kozma Ferenc volt. 1869. január 1-jén történt Mezőhegyes végleges átadása magyar vezetésbe. Kozma Ferenc azonnal megkezdte a méntelepek ujjászervezését, nevezetesen Bábolnán tiszta arab, Kisbéren telivér angol, Mezőhegyesen és Fogarason többféle kitűnő fajtát hozott be, s e nemes fajokból elárasztotta az országot elsőrendűménlovakkal. Az eredményeit megtekintő király 1872. májusban, ott helyben kinevezte miniszteri tanácsossá, ezt követte a szent István-rend és több külföldi rendjel. Sikeres működése legfényesebb eredménye volt az 1885. országos kiállításon felmutatott lókiállítás, mely a maga nemében páratlan volt Európában.
 
Kozma Ferenc minden nyár elején végig szokta járni a ménestelepeket és birtokokat, hogy a méneseket osztályozza és selejtezze, a gazdaságokat elrendezze. Egy ilyen szemleút alkalmával 1892. július 6-án Mezőhegyesen halt meg. Nyughelye a baracskai temetőben található.
 
Életében rangra, származásra, beosztásra való tekintet nélkül becsülte meg azokat, akik segítették tervei megvalósításában, a magyar lótenyésztés fellendítésében. Ezért a méneskari intézetek tisztjei elhatározták, hogy művészi kivitelű emléket állítanak sírja fölé. A 4,5 méter magas svéd gránit obeliszk 1893-ban készült el és került sírjára.  A síremlék köré a mezőhegyesi kovácsok készítettek  kovácsoltvas kerítést. 
 
Természetesen az idő vasfoga ezeket az emlékműveket is kikezdte, háborús sérülések is érték, ezért 1985. októberében a Magyar Huszár és Lovashagyományőrző Társaság a síremléket helyreállította. 
 
A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2008. május 15-i ülésén Kozma Ferenc baracskai temetőben lévő sírját a Nemzeti Sírkert részévényilvánította.
 
 
1992. júliusában, Kozma Ferenc halálának 100. évfordulója alkalmából Falunappal egybekötött, lovas programokkal kiegészített Kozma Emlékünnepségre került sor Baracskán. Azóta Baracska Község Önkormányzata és lakossága,a község intézményei, gazdasági és civil szervezetei minden évben megkoszorúzzák sírját, majd az iskola udvarán lévő mellszobrától a faluházig haladó fáklyás felvonulással folytatódik az emlékezés, és a Faluház oldalán lévő emléktáblánál is elhelyezésre kerül az általános iskola és az önkormányzat emlékkoszorúja.
 
Az általános iskola 1992-ben felvette Kozma Ferenc nevét. 
 
Az iskola udvarán felállított mellszobrának avatására 1993-ban került sor.
 
1998. szeptember 5-én Kozma Ferenc Emlékülés volt a Faluházban, melynek falán emléktábla került elhelyezésre. Azon a napon, az iskola udvarán lévő szobor mellett adta át a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt az összetartozást és az emberi értékekre nevelést szimbolizáló Iskolazászlót, melyet a Kozma család címere díszít.
 
1992-től hagyományosan minden év júliusában megtartásra kerül a Falunap is, ami a helyilakosságot megmozgató legnagyobb, színes programokat nyújtóönkormányzati rendezvény.
 
 

 


Copyright © 2011 Baracska Község Önkormányzata
Honlappal kapcsolatos észrevételeiket várjuk az info@baracska.hu címen