Baracskai Erdélyi Közösség

Baracskai Erdélyi Közösség

Tisztelt Érdeklődő!

Ferenczi Gyöngyvér Mária vagyok, Gyergyószentmiklóson születtem, immár 17. éve élek Baracskán négy gyermekemmel, és férjemmel, Fejes Csabával.
A Baracskai Erdélyi Közösség 2007-2008-ban alakult a néhai Portik István és Tóthné dr. Kolumbán Ottilia ötlete által. Céljuk az volt, hogy a községben élő erdélyi származásúak tudjanak egymásról, legalább évente egyszer találkozzanak terített asztal mellett, otthoni ízeket fogyasztva, vidám hangulatban. Ezen alkalmakkor minden tájegységről előkerült a székely ruha, nemcsak a felnőttek, hanem a kisgyermekek is abban feszítettek, amúgy “székelyesen”.
A járványos időszak kivételével a találkozót évente megtartottuk, mindig telt ház mellett. A jó hangulat, finomabbnál finomabb enni-innivalók és házi sütemények nagyon vonzották a szomszédos településeken élő erdélyieket is.

Külön lelkesedéssel és örömmel tölt el mindannyiunkat, hogy gyermekeinket őseink szellemében nevelhetjük az anyaországban is, megtartva hagyományainkat, szokásainkat, emberi tartásunkat, hozzájárulva a helyi közösség  lelki, szellemi gazdagodásához.

A stafétabot 2021-ben került hozzám, hogy szervezzem meg az éves találkozót, viszont erre csak 2022-ben került sor, a  testvértelepülésünkről, Székelylengyelfalváról érkezett  testvéreinkkel együtt . Ezt a szokásunkat kívánjuk a továbbiakban is folytatni, a testvéri szeretet jegyében, az összefogás és igazi, valós közösségépítés jegyében a Székelylengyelfalviakkal együtt.

Közösségünk vállalta és vállalni fogja a Baracska Község Önkormányzata által meghívott, elszakított területekről érkező honfitársaink elszállásolását, szükség esetén ellátását is, szívvel, lélekkel, szeretettel.

Ferenczi Gyöngyvér

A Baracskai Erdélyi Közösség vezetője

Elérhetőségek

Mobil: +36 30 335 3675

Email: gyongygab@freemail.hu