Mészáros Jenő

2007.


Mészáros Jenő iskolaigazgató


Mészáros Jenő úr 1967-től nyugdíjazásáig volt a baracskai általános iskola igazgatója. Történelem-ének szakos tanárként kezdte pedagógus pályáját Érden. Igazgatóhelyettes lett, majd itt Baracskán igazgató.


Nagy akaraterővel, ambícióval, szeretettel végezte mindig munkáját. Ennek is köszönhetően felépült a jelenlegi iskolaépületnek az első fele, a 6 tantermes, s így már lényegesen jobb körülmények között tanulhattak a baracskai gyerekek. A falu vezetésével mindig igyekezett jó kapcsolatot kialakítani, iskolája, nevelőtestülete számára előnyöket kiharcolni.


Egész nemzedékeket tanított, nevelt Baracskán, éppúgy a helyi közösség számára, mint a diákok javára. A falu közösségi életének mindig aktív tagja volt. Igazgatóként ugyanúgy, mint nyugdíjasként. Ünnepségek, rendezvények szervezője, résztvevője volt.


A baracskai sportkör nélkülözhetetlen tagjaként lelkesítette, segítette a fiatalokat. Mint igazgató nagyon sok társadalmi munkát szervezett, irányított, ezzel is a falu fejlődését elősegítve.


Mészáros Jenő igazgató úr a baracskai gyermekek oktatásának, így a falu későbbi arculata kialakításának meghatározó személyisége volt, így posztumusz díszpolgári címet kapott.