Bello Sonos Női Kórus

Bello Sonos Női Kórus

Tisztelt Érdeklődő!

Magamról:
Ragó Ferencné, Ági, négy remek lány édesanyja (akik közül az egyik oszlopos kórustagunk), 7 unokás nagymama, nyugdíjas óvoda- és gyógypedagógus vagyok.
Kántorképzőt végeztem, ahol karvezetést is tanultam. 14 éves korom óta, rövid megszakítással, a Római Katolikus templomban vagyok kántor. Mindig szerettem énekelni. Krisztina lányommal 4 évig, a százhalombattai Könözsi Vera vezette- Chorus Matricanus városi kórusban énekeltünk.
Az elmúlt időben kilenc rendkívüli embert ismerhettem meg, akik szívesen vannak együtt. Nem könnyű számukra a család, munka mellett még erre is időt szakítani. Ezért igen nagy az én felelősségem, hogy a Képviselőtestület által biztosított, heti egyszeri két óra a Faluházban, tartalmasan teljen el. Köszönöm a kórustagok bizalmát és a fellépési lehetőségeket, amelyen megmutathatjuk kincseinket-reméljük a hallgatóság örömére!

Kórusunk, Kolumbán Ottília doktornő elkötelezett közösségszervező, alpolgármester kezdeményezése és szervezése nyomán alakult – 2021. januárjában – hét fővel.
A kórusénekléshez azonban nem volt vezetőnk. Miután egy héttel később a baracskai illetőségű, énekelni szerető hölgyekből megalakult a kórusunk, akik a közös éneklésnek ezt a formáját választották, ideiglenesen elvállaltam a Bello Sonos Női Kórus elindítását, amíg nem találunk megfelelő vezetőt, karnagyot. A kezdeti ismerkedés után 7-en maradtunk.
Valamilyen formában mindenki találkozott a közös éneklés ezen formájával, ha máskor nem, régen az általános- vagy középiskolai kórusban.
Jelentősebb zenei előképzettség és kottaismeret nélkül kezdtük el, amely mára már sokat fejlődött. Eleinte, gyakorlásként, egyszerűbb, többszólamú, illetve kánonok éneklése volt a feladat, hogy megszokjuk, mellettünk mást énekelnek és a két szólamnak illenie kell mind ritmusban, mind tisztaságban.
Az alkalomhoz illő darabokat a heti egy próba alkalmain, amelyen megismerjük, elsajátítjuk és gyakoroljuk a dalokat. Népdalokat kizárólag valamelyik jeles, – Kodály, Bárdos és más zeneszerzők – kórusfeldolgozásában tanulunk és adunk elő.
Egy-egy dal pódiumképes előadásáig több hónap is eltelhet. Ennélfogva repertoárunk még elég szerény.
Összetartó, megbízható, szépen, tisztán éneklő kórustagok mindegyike igyekszik eljutni a próbákra, előadásokra.
Évente egy-két érdeklődő csatlakozott hozzánk, így 2023-ra, már tíz főre gyarapodott létszámunk.
Tevékenységünk célja: a klasszikus kórusirodalom – a kórus tagjainak jelenlegi tudás és képesség szintjéhez mért, megszólaltatni kívánt – darabjainak színvonalas előadása, az ének-technikai ismeretek bővítése, szélesebb, színesebb repertoár kialakítása, dalok tematikai gyűjtése, feldolgozása, tanulása.
Az elmúlt 3 évben felléptünk a faluban történő egyes eseményeken, mint pl. Advent, Karácsony, Családi nap, Művészeti napok, a Kozma Flóra sírmegáldás, valamint a legfrissebb élményünk az első Baracskai Kórustalálkozón való részvétel.
Igyekszünk jó kapcsolatokat kialakítani és ápolni a Fehér Rózsa Dalkörrel és az Éppen dalban férfi kórussal.
Név választás:
A Bello Sonos jelentése: kedves hangok – latin-olasz eredetű szavakból. A megalakulásunk második évfordulóján, közösen választottuk magunknak. Ehhez a múlt évben logó is elkészült, amely a blézerünkön látható.
Egységes megjelenésünket, a Baracska Önkormányzat Képviselő Testülete támogatta az általa kiírt és elnyert pályázatok eredményeképp. Köszönjük szépen a támogatást!
Tisztelettel: Bello Sonos Női Kórus

Logónk

 A Képviselő-testület által biztosított pályázatból készített, logózott öltözékben, a Faluházban

2023-as öltözék, szintén pályázatból.

Köszönettel, Baracska Képviselő-testületének