Dr. Hargitai Ferenc

2007.


Dr. Hargitai Ferenc főorvos


Dr. Hargitai Ferenc körzeti orvosként, 1966. februárjában kezdett dolgozni Baracskán. Előtte a BM határőrségnél volt, majd a Budapesti Fővárosi Tanács helyettes orvosa lett. Ezt követően a Pesthidegkúti kórházban, majd a budapesti Tétényi úti kórházban segédorvosként dolgozott.


Körzeti orvos 1961-től lett, először Budapesten, majd Tordason, s onnan érkezett Baracskára, ahol rövidesen körzeti főorvosnak nevezték ki.


Orvosi feladatát mindig kiválóan, lelkiismeretesen, fáradságot nem ismerve becsületesen látta el. Éjjel-nappal rendelkezésre állt a falu
lakosságának, rendelési időt, ügyeleti időt nem figyelve.


Baracska egyedüli orvosaként rendkívül sokat dolgozott, de mégis, Kajászó község orvosi ellátását is magára vállalta.


Évtizedekig a Vöröskereszt elnökeként tevékenykedett, de nem sajnálta az időt, energiát a lakosság számára tartandó különböző egészségügyi tájékoztatókra, felvilágosításokra sem.


A körzeti orvosi munkája mellett az óvoda, az iskola és egyéb közintézmények egészségügyi feladatait is ellátta.


Mindezek mellett hosszú ideig tanácstag is volt, majd 1990-2004-ig önkormányzati képviselőként segítette a falu fejlődését.


Mint képviselő is mindig különösen érzékenyen reagált a lakosság, főleg a gyermekek és az idősek életkörülményeit, egészségét érintő kérdésekre. Mindig ügyelt arra, hogy pozíciójával, foglalkozásával soha ne éljen vissza. Nyugodtsága, megfontoltsága, diszkréciója, hivatásszeretete példa értékű volt.


2004-től, nyugdíjba vonulását követően sem fordított hátat hivatásának.


Kollégái, volt betegei számíthattak rá, míg egészsége engedte.


Dr. Hargitai Ferenc főorvos úr nem született Baracskán, de neve összeforr a község nevével.