Emlékpark, játszótér

Emlékpark, játszótér

EMLÉKPARK

Baracska község központi területén – a római katolikus Mindenszentek templommal átellenben, a játszótér szomszédságában – került kialakításra a szoborpark.

A park területén 1930. október 13-án avatták fel az első világháborús emlékművet. Az eseményen több más előkelőség mellett részt vett József főherceg is, akinek tiszteletére egy díszkaput is építettek, valamint az egész községet fellobogózták. József főherceg beszédében méltatta a hősi halottakat, majd Havranek József alispán hivatalosan is átadta az emlékművet a község részére. Az ünnepség végén a főherceg tiszteletére díszfelvonulást tartottak. A község templomaiban este gyászszertartásokat tartottak az elesett magyar katonák lelki üdvösségért.  

A szoborpark második világháborús emlékművének kalandos története a következő: A Baracska közigazgatási területén található Nagyhalom-puszta lakosainak felajánlásából, a környék hősi hallottainak tiszteletére egy első világháborús emlékmű épült, amely Székely Károly alkotása. Az átadó ünnepségre 1929. augusztus 20-án került sor az említett külterületen. Az ünnepségen Hajós Péter esperes mondott beszédet, Kraviánszki Mór szentmisét tartott. Az emlékmű további sorsáról az Ercsi Híradó (1997) számolt be. A II. világháború után a puszta lakossága elköltözött –jelentős része Baracskára -, így a nagyüzemi termelés útjában álló emlékmű alapját széthordták, a rajta álló turulszobrot pedig Iváncsára szállították, ahol a Helytörténeti Gyűjteményben került elhelyezésre. Az emlékmű táblája is eltűnt, de a képeslapok megőrizték a rajta lévő feliratot, a hősi halált halt katonák neveivel együtt. Az Ercsi Híradó cikkét Boriszov Zoltán akkori polgármester is olvasta, aki azonnal felvette a kapcsolatot Iváncsa polgármesterével. Az iváncsai képviselőtestületnek hála a turul visszakerülhetett Baracskára, ahol annak felhasználásával egy II. világháborús emlékmű készült. A mintegy 1,5 m nagyságú restaurált turult egy 2,5 m magas kőalapzatra helyezték. Az emlékmű urnájában került elhelyezésre a II. világháborúban elhunyt 122 baracskai katonának a neve. Az emlékmű építésével egy időben alakították ki a ma is látható emlékparkot, amelynek összköltsége 1,5 millió forint volt. Az emlékművet 1999. Augusztus 20-án avatták fel.  

A Baracskán dúló harcok közben elhunyt 179 szovjet katona tiszteletére emelt emlékművet 2014. őszén újította fel az Orosz Föderáció Nagykövetsége.  

Baracska Község Önkormányzata a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából egy újabb emlékművet állított fel 2020-ban. Az emlékmű alapjának és keresztjének anyag költségét az erre a célra adakozni kívánó lakosság adományából fedezte az önkormányzat. A kivitelezési munka is lakossági összefogással valósult meg. A trianoni emlékmű ünnepélyes átadására 2020.06.04-én került sor. Az ünnepségen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Baracska 2022-ben három alkalommal fogadott csoportot Erdélyből. Jól eső érzés volt, hogy az egyik ilyen látogatás alkalmával a trianoni emlékmű előtt ünnepelhettük a nemzeti összetartozás napját.

/részlet Szőlősy Béla Attila: Baracskai évszázadok a község épített, kulturális öröksége és társadalmi viszonyai a XIX.-XX. században című szakdolgozatából./

JÁTSZÓTÉR

Az Európai Unio és a Magyar Köztársaság Kormánya által kiírt pályázaton való eredményességnek köszönhetően az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében falumegújításra- és fejlesztésre Baracska Község Önkormányzata is igénybe vehetett támogatást 2009-2013. között. E támogatásból készült el 2010. végén a Faluház udvara és a Petőfi utca zsákutcai része közötti területen a játszótér. Korszerű, a gyermekek által kedvelt játékok, kosárlabda palánkok, ping-pong asztal, homokozó és pihenőpadok kerültek kihelyezésre. Megtörtént a füvesítés, fásítás, néhány játék alá ütésgátló lapok kerültek és térkövezett sétáló utak készültek.  A komplett játszótér kialakítása 10 millió forintba került. A 2014-es évben a játszótér teljes körű felújítására került sor.

Idővel azonban a baracskai játszótér eszközei már-már a használhatatlanságig romlottak, éppen ezért az önkormányzat megpályázta a felújításához, illetve kibővítéséhez szükséges anyagi forrásokat, melyt meg is nyert. A Magyar falu program keretén belül 5 millió forint támogatást kapott a község. A pályázati támogatásból egy háromtornyos kalandvárral emelték meg a játszótér minőségének színvonalát, így a kisebb korosztály mellett akár a 12, 13 éves gyermekek is örömüket lelhetik az új játszótéri eszközök használatában. Az önkormányzat a pályázati támogatás összegén felül további 1,5 millió forint önerőt biztosít a játszótér fejlesztésére.