Látnivalók

Üdvözöljük Baracska község honlapján!Baracska község története a régmúlt időkbe nyúlik vissza, már egy 1212-ben készült okirat is megemlíti a falut Boroksa néven, amelyből később Barachka, Baraczka, majd végül a XVIII. század elejétől Baracska lett. A 2005-ben 2731 lakosú település a Mezőföld észak-nyugati sarkában, a Váli-völgy déli bejáratánál fekszik festői környezetben, 3968 ha területen.Területi kapcsolatok vonatkozásában a község a 2004-ben újonnan megalakult, hét települést magában foglaló Ercsi kistérséghez tartozik. Az idegenforgalmi szempontból kiemelkedő fontosságú Velencei-tó tíz perc alatt elérhető gépkocsival. A tó és az azt környező hegyvidékek, kapcsolódó természeti értékek azért is kapnak kiemelt szerepet a település életében, mert Baracska részét képezi a Velencei-tó-Vértes Kiemelt Üdülőkörzetnek.

A település elhelyezkedése közlekedési szempontból is kiváló: a főváros és Fejér megye székhelye, Székesfehérvár között félúton fekszik. E nagyvárosok könnyedén megközelíthetők a 7-es számú főútvonalon és az M7-es autópályán egyaránt (35-35 km), ugyanakkor a Váli-völgy északnyugati irányba – hasonló távolsággal – kijáratot biztosít Bicskénél az M1-es autópályára. Baracska fejlődési lehetőségeit továbbá nagymértékben elősegíti a 2006-ban átadott M6-os autópálya közelsége is. A településközi tömegközlekedési lehetőségek szintén kedvezőek. Villamosított vasúti fovonal keresztezi a falut egy, a központtól 5 km-re fekvő vasútállomással, melynek elérését helyi autóbuszjárat könnyíti meg, és ez egyben bekapcsolja a település külterületeit is a falu mindennapi életébe./upload/vilagheml.jpg
/upload/reformtempl40.JPGBaracska gazdag történelmi múltra tekint vissza. Több híres történelmi személy rendelkezett itt kastéllyal, illetve kúriával. A település idegenforgalmi látványosságai közül kiemelhető a klasszicista stílusú, 1831-32-ben épült műemlék jellegű református templom, a Vörösmarty Emlékmű és -park, a község háborúban elhunyt lakóinak tiszteletére felállított emlékmű és -park, továbbá a Makovecz Imre nevével fémjelzett 1989-90-ben épült Faluház. Utóbbi építésénél a baracskaiak összefogása fokozottan is megmutatkozott, ugyanis jelentős társadalmi munka felvállalása nélkül nem készülhetett volna el.
A rendezvények közül kiemelendő hagyományőrző program a minden év júliusában megrendezésre kerülő Falunap, melyet Kozma Ferencnek, a hazai lótenyésztés fellendítőjének, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc huszár ezredkapitányának tiszteletére szervez a település. Kozma Ferenc a világosi fegyverletétel után Baracskán talált menedéket, alapított családot, s itt található a sírja is. Az általános iskola az ő nevét viseli. A Falunap alkalmával hagyományosan megkoszorúzzuk a sírt, és fáklyás felvonulást szervezünk tiszteletére./upload/faluhaz40.JPG
/upload/vorosmart.jpgUgyancsak nagy tisztelettel gondozza a falu lakossága Vörösmarty Mihály emlékét, aki négy évig (1850-1853), életének legnehezebb időszakában szintén Baracskán élt, s itt írta költészetének egyik legszebb versét, az Előszót. Ennek állít emléket S. Hegyi Béla szobrászművész zsűrizett köztéri alkotása.